Toužíte začít běhat?

Posted: 16 března, 2011 by Inferno in Sport a Zdraví
Tagy:, , ,

Možná vás náš titulek pobavil, ale pravdou je, že tento typ sportovního vyžití, trávení volného času a nebudeme si nic nalhávat také shození nějakého toho kila, se stává stále více populárním. Pokud se ale jako začátečník dopustíte pár hloupých chyb, může vás tato aktivní rekreace rychle přestat bavit a to by byla škoda, takže jsme se rozhodli vám dát do začátku pár rad.

Jako u každé činnosti je i tady důležité mít nějakou motivaci. Motivace neznamená, že se v nejmenovaném časopise dočtete, že známá zpěvačka XY začala spalovat kalorie během, a že si k tomu navíc pořídila úžasné módní tričko. Takto by se z toho stala opravdu pouze pomíjivá aktivita. Motivace musí být něco dostatečně silného, aby vás to opravdu vytáhlo z křesla, od televize, počítače a mnoha dalších svodů. Pokud cítíte, že je to právě motivace, která vám bude dělat největší problémy, není od věci si na pomoc zavolat nějakého kamaráda, který bude ochotný běhat s vámi, ve dvou se to vždycky lépe táhne, ovšem pozor dotyčný by měl být stejně fit nebo naopak bez kondice jako vy.

Nemusíte si hned kupovat prodyšné běžecké oblečení, do začátku bohatě postačí obyčejné tričko a tepláky nebo jiné pohodlnější oblečení, ve kterém se zároveň nebudete stydět vyjít na ulici. Ovšem rozhodně byste měli investovat do běžeckých bot, jednak se tato sportovní aktivita stane zábavnější, pohodlnější a hlavně nebudete riskovat zdravotní problémy, což může být v nejlepším případě vyrážka (v důsledku malé prodyšnosti obuvi) a puchýře (v důsledku tření) na vašich nohách, lépe řečeno chodidlech.

Zpříjemněte si tuto aktivitu, jak to jen půjde. Máte rádi pozorování krajiny v určité denní fázi? Zkuste si v tento čas udělat prostor pro běh. Velice častý jev je také běžec posluchač, pokud rádi posloucháte při sportovních aktivitách hudbu, vezměte svou mp3ku či Ipod sebou.

Poslední dobou pozoruji častý jev vylidněných parků a běžců na chodnících ba dokonce na silnicích. To je špatné nejen pro vaše nohy, ale pro celé vaše tělo, takové tvrdé otřesy mohou dělat špatně i vašemu mozku. Je pravda, že správně zvolená obuv otřesy zmírní, ale přeci jen pokud máte tu možnost, zaběhněte si prosím alespoň do parku. Dýchat čerství vzduch bude určitě příjemnější než výfuky auto, no ne?

Většina lidí se na začátku katastrofálně přecení a naloží si takovou nálož, že se druhý den skoro nezvedne z postele, což pak logicky vede k přesunu tenisek do skříně. Největším problémem je u netrénovaných běžců logicky objem plic, který se zvětší pouze pravidelných tréninkem, tak se prosím nepřemáhejte, nic vám neuteče, začněte běhat hezky pomalu a pozorujte, jak se vaše výdrž zvyšuje.

Sportu zdar!

Napsat komentář