Potřebujete se odreagovat? Zvolte Counter-Strike

Posted: 12 března, 2011 by Toruk in Počítač, Zábava

Pokud se potřebujete odreagovat a zbavit se denního stereotypu nebo zkrátka jen potřebujete zabít nudu a nebojíte se okusit něco nového, nahlédněte s námi do světa, kde proti sobě stojí teroristé a policisté v boji na život a na smrt a to vše navíc nonstop.

Pro ty z vás, kteří vůbec netuší, co by mohl pojem  Counter-strike znamenat, se to pokusím v krátkosti objasnit. Counter-strike je počítačová hra, která spadá do  žánru stříleček. Tato hra je velice populární nejen v České republice ba dokonce po celém světě.  Pokud vás zajímá historická stránka hry, tak roku 1998 vyšla první verze hry Half-Life a krátce na to získala neuvěřitelný počet příznivců. Hra Half-Life se dokonce tak zalíbila tvůrcům různých herních modů, že začali vytvářet plno verzí této hry mimo jiné také Counter-Strike.

Ve hře, jak už je z úvodu patrné, existují dvě strany, dobrá a zlá. Není to jako u většiny her, kdy na začátku volíte stranu a svou volbu pak nemůžete změnit nebo jen s obtížemi, zde si můžete mezi stranami skákat, jak se vám zlíbí. Samotná hra se liší především množstvím různorodých map a specifiky s nimi souvisejícími, no zkráceně jde o to zabít nepřátele všemi možnými prostředky.

Hra není nějak extra náročná na žádný z počítačových komponentů a tak jí může hrát v podstatě každý. V dnešní době má Counter-Strike mnoho verzí avšak nejhranější je tzv. CS 1.6.  Tuto hru si můžete zahrát ve dvou variantách Non-Steam a Steam. Většina lidí hraje pod variantou Non-Steam, protože se dá stáhnout legálně a bez poplatků. Opakem je pak Steam, který má mimo jiné tu výhodu, že na určité herní servery se dostanou pouze hráči, kteří za hru zaplatili, ale nebojte, jedná se spíše o symbolický poplatek.

Když bych se měl pozastavit nad tím, jaká věková kategorie tuto hru hraje, tak to není úplně jednoznačné, já osobně si myslím, že převládá skupina dětí, teenagerů a adolescentů, jinak řečeno od 9 do 18 let, není to až zase takový krvák, jak bývá u stříleček tradicí, takže to mohou hrát i menší děti, ale ani grafika a celkově hra není zdánlivě tak jednoduchá, jak by se mohlo zdát, takže si hru s oblibou zahraje i starší generace.

Je nutné rovněž rozlišovat hráče, kteří hrají opravdu pro zábavu a odreagování, bez rozmyslu kliknout na největší zbraň, kterou v nákupních možnost uzří a pak splašeně lítají po poli a zuřivě klikají a střílí po každém hráči, co se jen šustne někde na mapě. A pak druhou skupinu lidí, která se věnuje CS trochu déle a často i intenzivně hráče profesionály. Věděli jste, že někteří profesionální hráči se hraním této hry i živý? A v čem je ten skutečný trik, jak být dobrým? Jeden špičkový hráč kdysi vyřkl, že to nejdůležitější je být vždy o krok před soupeřem a předvídat jeho kroky.

Před chvílí jsem se zmiňoval o zbraních v CS, pojďme si o nich povědět něco více, je zde opravdu mnoho zbraní, každá z nich má své výhody i nevýhody, dovolte mi, abych vám na základě svých hráčských zkušeností doporučil, co pro začátek zvolit a s čím vyrazit, jak se říká na válčenou stezku. Z pistolí Desert Eagle má 7 nábojů a velice účinná, tu kupujte v prvních kolech, když nebudete mít peněz nazbyt.  Jakmile trošku našetříte, kupte si M4A1 (pokud jste policista) či AK47 (pokud jste terorista). Až budete opravdu při penězích a budete hru trošku ovládat a znát dobře mapu, kterou hrajete, můžete si koupit nějakou Snipu a stát se postrachem protivníků.

Já hraji CS, protože jsem se nudil a tak trošku záviděl kamarádům, když si povídali ve škole, jaké měli dobré skóre, a že ty teroristi neměli vůbec šanci… No tak jsem se rozhodl, že to zkusím také, a co se nestalo? Hru jsem si zamiloval. Rozhodně toho nelituji, je to sice pěkný žrout času a docela návykové, ale je to opravdu adrenalinová záležitost, která vás prostě to vtáhne do akce.

A na závěr slovníček pro rychlou orientaci ve hře:

BAN– Zablokování vstupu na server obvykle za nějaký prohřešek

HS– Head Shot česky řečeno přímá trefa do hlavy, což obvykle pro oběť znamená okamžitou smrt.

CAMP– Stojíte na jednom místě a zabíjíte, aniž byste se pohybovali, což je ve hře považováno za ubohé a začátečnické chování.

KICK-Vyhození ze serveru (Ale můžete se znovu vrátit)

LAMA-Ten komu to příliš nejde

SKILL-Umění (schopnost hráče)

SPECTATOR-Divák, který nehraje, ale pouze hru pozoruje.

NEWBIE– Začátečník,někdo kdo neumí hrát.

Pokud Tě můj článek upoutal a chtěl bys tu atmosféru zkusit na vlastní kůži, dobře děláš. Dole pod článkem nalezneš odkazy, kde hru bezplatně stáhnout. Dbej mé rady a nepoužívej žádné zakázané vylepšení, jako jsou cheaty apod. Dobrý hráč se z tebe stane cvikem a ne programem. Přeji příjemnou hru.

Hra: http://www.porse.cz/Counter_Strike_1.6.html

Patch: http://www.csko.cz/?strana=download

Komentáře
  1. :D:D píše:

    hmmm to se mi ale ani skoro nelíbí, ale pravda je že na odreagování to je :
    )

  2. OJka píše:

    Tak o nejrozšířenejší bych se asi hádal, o grafice taky. Nejlepší CS, co kdy byl vydán je SOURCE. Za 250,- si ho může pořídit každý a grafika i ovládání je milionkrát lepší.

  3. Inferno píše:

    Tak ano je to věcí vkusu a názoru každého, ale nejvíce světových turnajů se pořádá stále v této verzi. O tom by měl co říct i slovenský reprezentant Jurob, kterého si z CH. možná ještě pamatujete.

Napsat komentář