Katastrofa v Japonsku!

Posted: 13 března, 2011 by Mefistofeles in Glosy
Tagy:, , ,

V Japonsku se v uplynulých dnech odehrálo hotové peklo na zemi, co přesně se stalo, jak se situace vyvinula, jaký to bude mít dopad pro Japonsko a celý svět se dozvíte v tomto článku.

Než vás zasvětím do daného problému, není od věci si o této zemi říci pár údajů. Japonsko jinak zemi vycházejícího slunce, byste nalezly ve východní Asii a znát byste ho mohli nejen díky přítomnosti velké sopky Fudži, jelikož stejně jako ona ke státu patří hodně ostrovů a ostrůvku. Počet obyvatel je velmi vysoký oproti evropským zemím, přesněji řečeno má přes 130 milionu obyvatel a z toho přibližně 11 milionu žije v Tokiu, takový počet obyvatel nemá většina zemí. Mluví se zde jak jinak než japonsky a hlavou státu je císař. Japonsko se pokládá za hospodářsky a průmyslově velice vyspělé. Značky elektroniky jako například Canon, Nikon, Toshiba a Yamaha zná snad každý… a to bych mohl jmenovat spoustu dalších. Japonsko vyrábí samozřejmě i světově proslavené značky automobilů, jsou jimi například Toyota, Honda, Nissan, Suzuki a další. Co se týká hospodářství, tak se zde pěstuje ve velkém množství ryže, vyrábí se zde čaje, ale i rybolov zde tvoří nemalé procento.

Co se vlastně stalo?

A nyní už se podíváme na samotu katastrofu, která Japonsko postihla, a která byla nečekaná, jako blesk z čistého nebe. V pátek 11.3 2011 se v Japonsku se odehrála řada příšerných událostí. I když v Japonsku jsou menší otřesy častě, tentokrát to nebyl jen tak nějaký otřes. Proběhlo tam jedno z největších zemětřesení v novodobé historii, která se píše od roku 1900. Toto zemětřesení dosáhlo skoro 9 stupňů Richterovy škály. Pro ty kdo nevědí co je to Richterova škála tak jedná se o měřítko neboli stupnice, která nám udává sílu zemětřesení. Pokud se o této stupnici a o tom, jak jednotlivé stupně člověk vnímá, toužíte dočíst více, máte možnost, pokud ne pokračujte ve čtení plynule po stupních dál.

Richterova škála

1-2. Člověk nic nepociťuje.
3. Člověk je schopný v mírné formě otřesy zaznamenat.
4. Slabé otřesy, opadavá stará omítka na budovách.
5. Malé poškození budov.
6 . Velké poškozeni budov špatně postavené nebo staré budovy padají
7. Působí škody až do 100km.
8. Vážné škody, padají domy, střechy, vytváří se praskliny na cestách.
9. Kritické škody i ve vzdálenosti stovek kilometrů.

Po tomto silném zemětřesení o síle 8,9 Richterovy škály následovalo velké tsunami, které nadělalo další obrovské škody. Zničilo plno budov a po tom všem bylo zničeno i letiště v Sednaj, na kterém později začalo hořet, velkou pohromou a skrytým nebezpečím se rovněž pro Japonsko stala jaderná elektrárna Fukušima 1 na severovýchodě Japonska.

Škody v číslech

Tato katastrofická událost si vyžádala přibližně 2000 mrtvých a další přibližně 15 000 obyvatel pohřešovaných, přes 200 000 tisíc obyvatel přišlo o své domovy, škody se zatím nepodařili vyčíslit. Armáda pomáhá postiženým oblastem a nasadila přes 50 000 vojáku. Obrovská vlna dosáhla až do 10 metrové výšky a dostala se až 5 kilometru do vnitrozemí.

Co se dělo po katastrofě?

Hlavním problémem teď ale zůstává jaderná elektrárna Fukušima, která by mohla vest k jaderné havárií podobné, jako se stala 6. dubna roku 1986 v Černobylu, což by mělo drtivý dopad na celý svět
Je to neuvěřitelné, ale zemětřesení posunulo ostrov Honšú o skoro 3 metry a zemskou osu vychýlilo o 10 centimetrů. Na místo toho, aby měli obyvatelé Japonska po těchto událostech pokoj, následovalo ještě přibližně ještě dalších 130 dalších otřesů. Myslím, že je důležité zmínit, že první, kdo nabídl Japonsku pomoc, kterou opravdu potřebuje je Rusku a USA.

Pohled Autora

Podle mě se tady z této prekérní situace Japonsko ještě dlouho nevzpamatuje a myslím si, že tato katastrofa bude mít nemalý dopad na zbytek světa a to se ještě neví, jak se vyvine problém s jadernou elektrárnou.

Podělte se s námi o váš pohled na tuto hroznou situaci, jak byste problém řešili vy?

Komentáře
  1. Hidatsenka píše:

    Můj názor zní jednoznačně: Když se na situaci podíváme z ekonomického hlediska, „jen“ půjdou nahoru ceny aut, elekroniky a podobných výrobků. Ale z humanitárního hlediska to je to hrozná katastrora! Statisíce lidí přišly o domov, ale hlavně o blízké… Můžeme jen doufat, že se z toho Japonsko vzpamatuje dříve, než se stane další živelná pohroma.

  2. galyajan píše:

    Absolutně souhlasím, že je to obrovská a hrozná katastrofa! Doufejme že se nestanou věcí pohromě…
    A já řeknu jen:“ Modleme se pro Japonsko „!

Napsat komentář