SuperStar vs. Tisíc a jedna noc

Posted: 14 března, 2011 by Inferno in Kultura
Tagy:,

V dnešním článku si tyto dvě populární televizní relace nejen srovnáme, ale i rozebereme a to pěkně do hloubky.

Ano na světě jsou další fenomény, které spojují lidi a táhnou je ve stejný čas k televizní obrazovce nebo ne? Řeč je o dvou celosvětově oblíbených televizních relacích, a sice SuperStar u nás přesněji Česko-Slovenská SuperStar a celosvětově divácky uctívaný seriál Tisíc a jedna noc.  Obě dvě relace běží mimo jiné na televizní stanici Nova, tím ale jakákoli podobnost končí. Myslím, že nikomu nebude vadit, když prozradím hned do začátku, že divácky oblíbenější čili sledovanější seriál je u nás s převahou Tisíc a jedna noc. Musím říct, že po té obrovské mediální reklamní kampani se tomu ani moc nedivím. Nejsem moc velký televizní fanda, vlastně se na televizi skoro vůbec nedívám, ale co vše jsem dokázala vstřebat o tomto seriálu, ještě dříve než se vůbec odvysílaly první dva díly (nebo úvodní film chcete-li), mě do teď nepřestává udivovat.  Nyní už tyto dvě senzace přestanu škatulkovat a podíváme se na obě zvlášť.

Česko-Slovenská SuperStar

Jedná se už o několikátý ročník této pěvecké soutěže na našem území a konkrétně druhý ročník, který máme spojený se Slováky. Cílem této pěvecké soutěže je najít novou hvězdu, nový talent, krásný mladý hlas, který oživí českou scénu. Samozřejmě zde musí figurovat nějaká motivace pro účastníky, která je v této show zastoupena 100 000 eury, což je v přepočtu cirka 2,5 milionu korun českých, dále pak samozřejmě možnost se zviditelnit a žít svůj sen. Do soutěže se tento rok přihlásilo přes 10 000 lidí a to už je pořádné číslo hlavně pro porotu. V porotě tento rok usedli, jak už bývá zvykem čtyři porotci a to v dokonalém poměru. První si dovolím představit dámy a reprezentaci českého národa v porotě: Gábina Osvaldová, které je 57 let a proslavila se především, jako výborná textařka, v porotě nesedí poprvé. Druou ženou je Helena Zeťová, které je 30 let a proslavila se jako zpěvačka.  Mužskou část poroty a slovenské zastoupení tvoří 34letý rapper Rytmus a 48letý zpěvák Pavel Habera.

Myslím si, že to dává možnost mladým lidem s talentem, ale bez prostředků ukázat, co se v nich skrývá a zviditelnit se, vůbec totiž není pravidlem, že kdo soutěž vyhraje, stane se automaticky nejúspěšnějším zpěvákem z dané řady. Na druhou stranu to co televizní stanice předkládá, často nebývá přehlídka talentovaných lidí, ale show a to často ještě s dost primitivním humorem. Další věc, která mně osobně irituj je, když porotci pustí někoho dál, jen protože je hezký, co to je? Miss nebo pěvecká soutěž? Nejsem naivní, vzhled byl, je a bude důležitý faktor při téměř každé situaci, ale přeci jen tohle je trochu moc.

Tisíc a jedna noc

Romantický seriál, který láme rekordy, kdekoliv ho odvysílají, příběh tisíce a jedné noci.  Příběh lásky, která překonává nástrahy, která je ostatními lidmi nepochopená a do které stále vstupuje někdo, kdo se domnívá, že má právo tuto lásku zničit nebo proti ní alespoň bojovat.

Ústřední mileneckou dvojicí seriálu jsou Onur a Sheherezada a děj se odehrává v malebném Turecku, takže má pro nás celý seriál takový trochu exotický nádech. Nebudu zabíhat do podrobností, ale největší překážkou v jejich společné cestě životem není Onurova matka, která sňatku nepřeje, ani Sheherezadin syn z prvního manželství, který si Onura oblíbil, ba dokonce ani nejlepší přítel Onura, který milujete Sheherezadu rovněž, ale nabídka, kterou ji jednoho špatného a nezapomenutelného dne Onur učinil. Ano ústřední dvojice v jistých směrech trošku připomíná klišovité osudy slavných románových hrdinů, takže je příběh místy předvídatelný, ale i přes to ho považuji za jeden z nejlepších seriálu. Mimochodem ti z vás kdo čekají jen romantiku a šťastné konce, nechť na tento seriál, který umí být k osudům hlavních hrdinů tak nemilosrdný, jako kat k odsouzencům raději ani nepomýšlí koukat.

Komentáře
  1. Kontakt píše:

    Dobrý deň, mohli by ste ma kontaktovať na efan@efan.eu? Rád by som použil Váš článok,…

Napsat komentář